Východní Čechy

zdroj: ThinkStock Paličkování

Existuje místo, kde se člověk může přiblížit člověku a zároveň zaklonit hlavu a být tak blízko nebeskému světlu. www.vychodni-cechy.info

O zručnosti člověka


Člověk je ze své podstaty tvor vynalézavý a kreativní. Vydejte se teď s námi trochu do minulosti a objevte příběh lidské zručnosti. Naší první zastávkou budiž město krajky – Vamberk.

Kroniky praví, že krajka je tu doma již více než 400 let, a tak je v místním Muzeu krajky rozhodně co obdivovat. Třeba krajkové šaty nebo módní a bytové doplňky. A jestli vám nejde do hlavy, jak je možné ty tisíce sněhových vloček zaplést dohromady, můžete si paličkování krajky sami vyzkoušet. Že by vás to asi neuživilo? A co se takhle stát šindelářem, kovotlačitelem nebo bednářem? Do pracovních dílen řemeslníků z přelomu 19. a 20. století vás nechají nahlédnout v Muzeu řemesel Letohrad.

zdroj: CzechTourism Muzeum řemesel
zdroj: CzechTourism Muzeum řemesel
zdroj: CzechTourism Výroba keramiky

Na skok do šikulovy dílny


Jestli chcete vyrazit za tradicí šikovných rukou, zaskočte do Neratova. Malá víska založená původně jako sklářská osada vám nabídne k návštěvě hned dvě zajímavá místa.

Na kopečku stojí skromný kostel Nanebevzetí Panny Marie. Vejděte dovnitř a ucítíte to. Unikátní prosklená střecha dává jednoduchému interiéru magické kouzlo a vám intimní pocit spojení s vyšší mocí. Až se nabažíte, sejděte do Bartošovic k bývalému statku, který se po rekonstrukci stal zázemím pro chráněné dílny. Prosmýkněte se kolem kovárny až k venkovní peci, kde vás uvítají, jak se sluší – domácím chlebem. A když se na to takto posilnění budete cítit, můžete si sami zkusit zatočit hrnčířským kruhem nebo uplést košík. Tak šup do práce!

zdroj: Marie Dobiášová Neratov, Kostel Nanebevzetí Panny Marie
zdroj: CzechTourism Pletení košíků
zdroj: CzechTourism Hrnčířský kruh v akci

Za medovými cukrátky


Také milujete sladkosti? Že se ptáme! Vydejte se s námi za příběhem jedné z nejstarších dobrůtek na světě. Za perníkem! Prvního doloženého prapředka dnešního perníku vytáhli z pece ve starověkém Egyptě.

Vlastně se ani nejednalo o cukroví, ale spíš o placku – sladký žitný chléb jemně ochucený medem a ovoněný pepřem. A byl to právě pepř, který dal tomuto chlebu jméno „Peprník“. Recept na jeho přípravu putoval světem, až se pod zkráceným názvem perník dostal do Pardubic a stal se tradiční lokální pochoutkou. Vezměte děti a vypravte se společně za peprnou vůní pardubického perníku do obce Ráby u Pardubic. V místní Perníkové chaloupce alias Muzeu perníku se již těší na sladkou shledanou.

zdroj: Thinkstock Zdobený perník
zdroj: CzechTourism Perník
zdroj: CzechTourism Badyán

Přečtěte si další příběh